Vandaag vroeg uit de veren. Niet om een lange wandeling te maken. Geen gidsen tocht. Ook geen verre uitstap. Maar eerder de goede thermiek opzoeken. Want thermiek is dat wat je parapente doet stijgen. Jawel, na de avontuurlijke rafting is het nu tijd om het grove geschut boven te halen en aan een paar koorden met een doek van een berg te springen. Wij gaan paragliden boven Kranjska Gora.
 |
Nog even wachten tot de wind perfect zit, en dan vertrekken we. |
 |
Kan je een beter uitzicht hebben of niet ? |
Eerst een korte rit op de Wurzenpas, tot net aan de grens met Oostenrijk, en daar maken we ons allemaal klaar om één voor één ons te laten glijden door de wind. Sommige hebben er een nacht overzitten piekeren, vooral om het onbekende wat ging komen, maar eens boven op de berg, en al het professionalisme dat tentoon werd gesteld door de ervaren begeleiders, want ja, we springen in een tandem vlucht.
 |
Lopen tot je voetjes de grond niet meer raken. |
Als eerste gaat de jongste. Vol enthousiasme gooit hij zich van de berg nadat de begeleider 'go' had geroepen, en niet lang daarna vertrekt ook de dochter. De wind zit onmiddellijk goed en beide zijn snel vertrokken en enkele seconden later vliegen ze al boven ons voorbij. Dan is het aan mezelf om zeker niet onder te doen, maar eerlijk, dit stond al lang op mijn must-do lijst.
 |
Met drie in de lucht. |
Eens boven is het genieten van het verre uitzicht, met aan de ene kant Italië, aan de andere kant Oostenrijk, en vlak onder ons Slovenië. Ons appartement is duidelijk herkenbaar, als ook enkele plaatsjes die we de dagen ervoor nog bezocht hadden. De thermiek, warme lucht langsheen de bergwand, is ideaal en we maken er duchtig gebruik van om in de lucht regelmatig langs elkaar te vliegen en het is duidelijk, we genieten er allemaal van.
 |
Niels is alvast veilig geland. |
De landing is zoals een landing moet zijn, met enkele spiralen en acrobatie toeren van onze piloot worden we perfect afgezet op de grote wei vlak voor ons appartement. Jawel, we zijn blij dat we deze plek gekozen hebben, want de mogelijke uitstappen hier, zowel avontuurlijk als non-avontuurlijk zijn hier onuitputtelijk.
 |
Uiteindelijk zijn we allemaal veilig aan de grond geraakt. Dit smaakt alvast naar meer. |
Na de dag al vliegend te zijn begonnen is het nu tijd om het terug rustig aan te doen, en op aanraden van de vriendelijke herbergster gisteren gaan we opzoek naar een klein pitorest meertje nabij Radovna, langs een alternatieve weg van Mojstrana naar Bled, om daar even te genieten van de rust. Dit meertje is duidelijk niet gekend bij het grote volk, maar de lokale Sloveen komt er duidelijk wel om te genieten van de rust, en het warme water. Want jawel, alle meertjes tot nu toe waren duidelijk gevuld met smeltwater, maar hier was de temperatuur een aangename 27°C. Langs de kant kan je op sommige plekken witte klei vinden, die menige gebruiken om zichzelf mee in te smeren. Het zou een heilzaam effect hebben en je terug een babyvelletje geven, maar wij vinden het vooral plezant.
 |
Ontspannen tussen de lokale bevolking. |
 |
Hoe een beetje klei iemand gelukkig kan maken. |
De tijd vliegt hier voorbij en hoe later het wordt, hoe duidelijker het wordt voor ons dat de lokale inwoners gretig gebruik maken van dit meertje om na een lange werkweek te relaxen. Geen overrompeling, maar een aangename sfeer en vele vriendelijke gezichten, want jawel, de Slovenen zijn ongelooflijk vriendelijk, en genieten ervan dat hun land bezocht wordt door buitenlanders. De fierheid over hun eigen land is al duidelijk geworden de voorbije dagen, en het mag alvast terecht genoemd worden. We hebben nog geen moment spijt dat we dit als vakantie bestemming gekozen hebben.
 |
Rodovna, als je even wil ontspannen. Laat het nog even een geheim zijn om de grote massa weg te houden. |
Afsluiten doen we terug in het lokale restaurant in Gozd Mojstrana, zeker de moeite als je geen junkfood wil eten en de lokale Sloveense keuken eens wil proeven. De avond valt en nadat we van het laatste dessertje genoten hebben is het tijd om afscheid te nemen van deze omgeving, want morgen vertrekken we verder richting het zuiden. We weten dat we niet alles hebben kunnen zien wat de regio te bieden heeft, maar wat we wel gezien hebben dragen we in onze herinnering mee.
 |
Lokale specialiteiten met lokaal gefermenteerd druivensap. |
Reacties
Een reactie posten